torstai 15. joulukuuta 2011
Olympus E-PL3 on kelpo kamera, mutta mahtuuko se taskuun?
Erittäin pikaisessa testissä pyörähti Olympuksen E-PL3 kittizoomilla sekä 45 mm ja 12 mm kiinteillä valovoimaisilla objektiiveilla. Ensivaikutelma kamerasta on hyvä, materiaalit vaikuttavat laadukkailta ja kamera on yksinkertaisesti hieno (kyllä se vaikuttaa ostopäätökseen, vaikka joku muuta väittäisikin). Hieman pidempään kameraa kädessä pideltyäni huomaan toivovani oikean käden tueksi pientä muotoilua, nyt etuseinä on aivan suora. Kamera ei onneksi niin kauhean painava ole, mutta varsinkin yhdellä kädellä kuvatessa pienestä kahvamaisesta muotoilusta olisi etua. Kameran käytettävyys ja käyttölogiikka on pääosin oikein mukava Moitittavaa jää lähinnä siitä, että säätöpyörä on pienehkö ja varsinkin vasen laita on hyvin lähellä hieman koholla olevaa näytön reunaa joten tämä hankaloittaa vasemmalle klikkailua. Ottaen huomioon rungon pienen koon, ei näistäkään asioista voi kovin raskaasti moittia.
Rungon koko on kiistatta järjestelmäkameraksi pieni, mutta objektiivin kanssa kameralle tulee väistämättä sen verran kokoa, että takinkin taskuun mahduttaminen vaatii vähän sovittelua. Onhan tällaista kameraa silti huomattavasti järkkäriä kevyempää kuljetella kaulassaan vaikkapa lomamatkoilla ja ehkä hieman vähemmän huomiota tällaisella kuvaaminenkin herättää kuin perinteisen mallisella järjestelmäkameralla.
Kuten mainittua, kamera ehti olla testissä vain jokusen päivän mutta siitä tärkeimmästä eli kuvanlaadusta jäi erittäin positiivinen kuva. Olympuksen kuvakenno on Micro Four Thirds-standardin mukainen eli hieman pienempi kuin keskiluokan järjestelmäkameroissa yleensä. Tästä on sekä etunsa, että haittansa. Kennon pienempi koko mahdollistaa pienemmän rungon, mutta etenkin pienempien objektiivien valmistamisen. Toisaalta pienempi kenno kerää vähemmän valoa kuin suurempi ja pienemmän kennon terävyysalue on suurempi jolloin taustan häivytys tai sumentaminen on vaikeampaa. Tosin jälkimmäiseen asiaan vaikuttaa runsaasti myös käytettävä linssi ja mielestäni Olympuksen vahva puoli on loistava objektiivivalikoima, joista myös tämän testin aikana sain tuntumaa. Ja kun esimerkiksi 45 mm linssillä terävyysalue voi olla näinkin kapea, tuntuu tuo terävyysalueen vertailu aavistuksen isompikennoisiin verrattuna aika triviaalilta.
Useammaltakin kamerasivustolta on voinut lukea, että Olympuksen kennon tuottamat korkeamman herkkyyden kuvat eivät pärjää parhaimmille kilpailijoille ja tämähän jopa todennäköisesti pitää paikkaansa. Harrastajaa saattaa silti kiinnostaa enemmän, että kuinka korkealle herkkyyttä voi nostaa ja millaisia kuvia lopputuloksena saa. Omassa käytössä ISO1600 menee varsin huolettomasti ja ISO3200 on vielä hyvin käyttökelpoinen esimerkiksi normaaleissa kymppikuvissa tai nettijulkaisuissa joissa kuvat eivät ole esillä kauhean suurina. ISO6400 herkkyydellä kuvanlaadun tippumisen huomaa jo pienemmälläkin koolla. Kohina lisääntyy tuntuvasti ja etenkin värit haalistuvat tuntuvasti. Kameran tarkennus toimii yleisesti ottaen nopeasti ja on täsmällinen. Hämärässä tarkennus saattaa joskus veivata edestakaisin ennenkuin kamera saa lukittua tarkennuksen.
Positiivinen tuttavuus kaikenkaikkiaan. Kameran kuvanlaatu on erittäin hyvää tasoa ja vaikka esimerkiksi Sonyn uusimmat peilittömät järjestelmäkamerat saattavat kuvanlaadussa olla jopa hieman Olympusta edellä, etenkin korkeiden herkkyyksien osalta, niin toisaalta Olympuksen ehdoton valtti on laaja ja laadukas objektiivivalikoima. Kaikki testissä olleet objektiivit miellyttivät laadullaan ja etenkin 45 mm linssi oli valovoimaisena ja varsin moneen tarkoitukseen kuvakulmaltaan sopivana erittäin miellyttävä tuttavuus. Videotakin tällä kameralla voi kuvata ja siihen palaan ehkä vielä hieman tuonnempana. Tässä vielä satunnaisia Olympuksella otettuja kuvia.
perjantai 2. joulukuuta 2011
Kokeilussa Nokia N9 - Meego käyttöliittymässä on hyvä ajatus
Nokian N9 on ollut jo kuvien perusteella hieno puhelin ja puhelimen käteensaatuani se näyttää edelleen hienolta ja tuntuu kädessä vakuuttavalta, joskaan testissä oleva musta yksilö ei ole niin selkeästi massasta erottuva kuin sininen, valkoinen tai punainen versio. Puhelimen käyttöliittymä poikkeaa aiemmin totutusta ja perustoiminnot ei todennäköisesti avaudu pelkästään puhelinta näppäillen. Tämä ei silti tarkoita, että puhelinta olisi vaikea käyttää. Käyttölogiikan oppii parissa minuutissa ja sen jälkeen toiminnot lähtevät selkärangasta. Muutamien asioiden kohdalla jää oikein miettimään, että miksei kukaan ole keksinyt tehdä tätä jo aiemmin näin.
Puhelimessa on kolme perusnäyttötilaa, joista yhdessä näkyvät kaikki käynnistyskuvakkeet, yhdessä näkyvät käynnissä olevat ohjelmat ja yhdessä on kooste omasta uutisvirrasta johon saa vaikkapa facebook-päivitykset ja erilaisia uutissyötteitä sekä sään. Näiden kolmen näytön välillä liikutaan pyyhkäisemällä näyttöä oikealle tai vasemmalle. Käynnissä olevat ohjelmat voi joko pyyhkäistä taustalle vasemmalle tai oikealle ja ohjelman voi sammuttaa pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alaspäin - erittäin kätevää. Tätä tuli jopa toisteltua pari kertaa omassa Android-puhelimessa sen jälkeen kun oli näppäillyt N9:a. Myös ajatus yhtenäisestä uutisvirrasta miellytti.
Puhelin on toiminut pääasiassa ilman hyytymisiä tai jumittamisia, joskin spotify-sovelluksen kanssa oli alkuun hankaluuksia. Kesti itseasiassa parikin päivää ennenkuin sain ohjelman toimimaan, ilmeisesti puhelin jäi päivittämään pitkäksi venyneitä soittolistojani. Muuten käyttö on ollut jouhevaa ja vaikkei puhelin markkinoiden nopein olekaan, niin ei normaalissa käytössä ole jäänyt sellaista vaikutelmaa että tehosta olisi jonkinlaista puutetta. Tässäpä alkuvaikutelmia puhelimesta, palaan asiaan vielä saatuani lisää käyttökokemuksia.
sunnuntai 27. marraskuuta 2011
Uusi alku, uusi osoite
Polkaistaan blogia jälleen käyntiin. Blogihan oli aiemmin osoitteessa www.koneidenkapina.wordpress.com mutta nyt uuden alun kunniaksi otetaan käyttöön myös uusi osoite. Blogin tarkoituksena on käsitellä erilaisia teknisiä vimpaimia, lähinnä puhelimia, kameroita, tietokoneita, äänentoistoon liittyviä laitteita jne. Tarkoituksena ja lähtökohtana on pikemminkin kokeilemisen ja kirjoittamisen ilo kuin ääretön analyyttisyys. Ensimmäisenä kokeiltavana laitteena on Nokian N9-puhelin, joka minulla on ollut jo pari päivää käytössä ja siitä pian ensituntumia. Tarkoituksena on myös jatkossa kertoa testattavien laitteiden saapumisesta hyvissä ajoin, jolloin myös kysymyksiä voi esittää etukäteen, eikä vasta kun laite on palautettu ja artikkeli julkaistu.
Laitteita saa myös tarjota kokeiluun: koneidenkapina@gmail.com
Laitteita saa myös tarjota kokeiluun: koneidenkapina@gmail.com
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)